Gratis bomen planten met de Ecosia zoekmachine!

Revitalisering en regeneratie kan! Plant ook bomen met zoekmachine Ecosia.
Kost je niks en levert leven op.

Het zou onzinnig zijn te beweren dat ik een activist ben, dus dat zal ik dan ook niet doen. Evenwel kan ik niet ontkennen grote liefde te voelen voor natuur en bomen en bossen in het bijzonder. In m’n laatste boek Aan de leiband, of je eigen pad? heb ik daarom ook een aantal paragrafen en opmerkingen geplaatst over onze tamelijk kortzichtige omgang met Spaceship Earth en wat verwijzingen gedaan naar boeken die daar betrekking op hebben. In een paar website artikelen, waarvan er twee ook in InZicht zijn gepubliceerd in 2012, adresseerde ik ook al de schaduwzijden van onze fantastische welvaart en de effecten op onze bestaansvoorwaarde nummer ƩƩn: de aarde. Maar we kunnen jammeren of iets doen… De wereld hoeft echt (nog) niet naar de knoppen te gaan.

Ecosia project in Kenya

Wat ik dus mooi vind is wanneer mensen niet louter pessimistisch mopperen, maar iets doen, uitvoeren of ontdekken. Daarom refereerde ik in genoemde stukjes bijvoorbeeld al aan J.D. Liu (Greengold – over hoe ‘dode’ gebieden opnieuw tot leven kunnen komen) en Groasis (die nu gaan opschalen wegens het succes van hun superproduct – de waterboxx – om bomen en struiken te planten met minimaal waterverbruik, vaak in dorre gebieden), of benoem ik graag ‘effectief altruĆÆsme’, hulp die werkt omdat de effectiviteit wordt onderzocht (zie b.v.: William MacAskill – Doing Good Better – Effective Altruism and a Radical New Way to Make a Difference – Guardian Faber 2015).

Anyway.
Een tijd terug ontdekten we dat er sinds enige jaren een uitstekend functionerende zoekmachine bestaat genaamd ECOSIA, die niet enkel CO2 neutraal functioneert (eigenlijk CO2 negatief), eigen zonneparken bouwt voor de energievoorziening van de vele servers en het kantoor, maar die ook en vooral zeker 50% van de inkomsten gebruikt om wereldwijd bomen te planten, en niet enkel in min of meer (een-soortige) rechte rijen, maar ook (of vooral) veel echte mengbossen en voedselbossen, zodat biodiversiteit ontstaat waar de aarde, de dieren en de lokale bewoners iets aan hebben en de waterhuishouding vanzelfsprekend ook. De organisatie is transparant, legt maandelijks op hun site verantwoording af, en is reeds kritisch onderzocht op de door hen geuite claims. Het is dus geen greenwashing of verkapte vorm van geld binnenharken. Ook zijn ze zeer zorgvuldig in het uitkiezen van hun partners in de landen waar de boomplant activiteiten worden uitgevoerd. We leven in bijzondere tijden, nog nooit hadden we het als mensheid zo goed (laten we dat eens goed beseffen, en vanuit daar voorwaarts gaan, er is sinds 1800 vooruitgang op zowat alle denkbare fronten, lees bijvoorbeeld eens het heerlijke en (ook voor mij) zeer leerzame boek van Maarten Boudry – zie onderaan deze pagina). Dus laten we nog wat bewuster worden en de boel nog beter maken! Dat kan best, zoals Ecosia bijvoorbeeld laat zien.

Op 26 november 2019 zijn er al ruim 75 miljoen bomen geplant door de 8 miljoen gebruikers van Ecosia. Schakel ook over en plant mee!

Dit initiatief is inmiddels flink groeiend en de jongelui die het hebben opgezet, hebben functionaliteit en (hun) betrokkenheid weten te verenigen op een gemakkelijke en positieve manier. Aangezien ik nooit wens dat iemand me zomaar gelooft reik ik gewoon dit initiatief aan, en zoals gezegd, via hun website is na te gaan wat ze precies doen. Het leuke, voor ons luie mensen, is dat je niks hoeft te veranderen, enkel van zoekmachine wijzigen, en je helpt bomen planten, bossen bouwen, terwijl je al je favoriete websites bezoekt en belangrijke browse activiteiten botviert, en het kost je geen cent bovendien. Je kunt dus blijven doen wat je al deed, maar nu met een groene levende schaduw, in plaats van een grijze of zwarte door de enorme olie en gas uitstoot die achter internet gebruik schuilgaat. Via Ecosia plant je grofweg met elke 45 zoekopdrachten een boom, eitje toch? Dus: check it out, en help – al zoekend op het web – de bomen en de bossen… dus het leven en de schoonheid.

Hier ook nog de link naar Groasis voor meer info over hun activiteiten, een de link voor de video over Greengold. Check ook eens GiveDirectly waar geld direct aan mensen in nood wordt gegeven, zonder paternalistisch Westers vingertje of ineffectieve goedbedoelendheid: wetenschappelijk bewezen als een van de meest effectieve vormen van ontwikkelingshulp, want er zijn, zoals gezegd, mensen die echt onderzoeken welke hulp echte hulp is, en welke hulp nauwelijks effect sorteert, of zelfs schadelijk is (zij heten ‘effectieve altruĆÆsten’). They are Doing Good Better, zoals de filosoof William MacAskill beschreef in zijn reeds genoemde boek, ook Boudry benoemt deze nieuwe benadering. Cynisme over ontwikkelingshulp is dus niet meer nodig. Pessimisme net zomin, helderheid, onderzoek en kritisch denken wel. Alleen zo kunnen dingen geadresseerd worden en ten goede worden gekeerd.

Tot slot: een deel van de opbrengst van de heruitgave van Zelfherinnering gaat naar GiveDirectly  – ik heb op voorhand reeds $ 100,00 overgemaakt, dus reken blijkbaar op jullie aanschaf van m’n boek šŸ™‚

Ja, ik doe mee!