Boek 1 vol Valse noten is verkrijgbaar – ook als ebook!

E-book versie beschikbaar vanaf 23 december, bij allerlei platforms!

“Niet eerder klonken valse noten zo zuiver!” 🙏🙏🙏 W.B.

“Wat een vlijmscherp boek heb je geschreven, super nice! Fijn dat de kleine stukjes even kunnen doorwerken. En er zit volgens mij aardig wat power achter.” M.

“Ik zou willen dat dit boek door heel veel mensen gelezen zou worden, ook buiten de satsang-crowd dus! Wat een verademing en verrijking zou dat zijn voor ons allemaal. Dank je wel Hans!” H.

Oké. Eerst even praktisch:
Het boek beslaat 260 pagina’s en kost € 23,95 (net zoals Aan de leiband – lees die bij grote voorkeur eerst!) en bevat bijna 700 tekstjes & teksten. Het e-book kost € 14,00.

Het boek is uitdrukkelijk bedoeld voor hen die meer volwassen en/of wakkerder willen zijn of worden (niet voor bevreesde middenmoters dus) en bestaat uit korte notities (soms van slechts één zin), kleine dialoogjes, aforismen en essays, en deze staan vol valse humor, serieuze ironie, liefdevolle schuring, positieve argwaan, hoopvol pessimisme, ongekende kennis, vriendelijk vileine vragen, multidimensionale uitnodigingen tot anders kijken en frisse, wrange of wellicht oneigentijdse vormen van inzicht, perspectief en ervaring aangaande zeer gevarieerde onderwerpen. Het boek is er voor u – en ik hoop dat het u verrijken en herijken mag. En dat het u mag laten lachen – om uzelf bijvoorbeeld, uw opvattingen, uw medemensen, om mijn dwaasheid of m’n neiging tot het diverse malen aankaarten van een bepaald thema, of wat dan ook natuurlijk, da’s ook prima.
LEVEN, laten we vooral leven…

And change our minds every now and then, that’s what it’s for!

(Enne, als je wilt, spread the word op je socials dat m’n boek er nu is – plak gewoon de link van dit bericht in je post, dat zou reuze fijn zijn en/of zet je favoriete Valse noot in een social media bericht met een foto van de cover ofzo, thanx!)

Het boek bevat dus een veelheid aan observaties aangaande menselijk gedrag, waaronder onze rationalisaties, verhaaltjes, bewuste en onbewuste beweegredenen, (on)deugdelijk denken, veinzerij, rare trekjes, ironie, advaita, relaties, ‘liefde’, politieke en andere dwaasheden, moralistische en andere sales pitches, egobewegingen, misvattingen (zowel spiritueel als anderszins), zinnige en minder zinnige kennis, terechte en onterechte vooroordelen, de nonsense van magisch denken, en allerlei geestigs dat we voorwenden of aannemen, of waar we in trappen – soms met open ogen of moedwillig. Nou ja, lees het zelf maar, het is een enorme waaier aan onderwerpen, pointers, inzichten, op- en aanmerkingen, adviezen, perspectieven en thema’s.

Anyway. Ik had er lol in, en hou van lezen, denken, kijken en echt (dus bewust) voelen, en: Ik KaN HeT NiEt LaTeN Me UiTteDrUkKeN, dus: wat er ook van komt, dat moet dan maar – ook als het, geheel onverwacht dus, wel een verkoopsucces zou blijken te zijn. (Had ik maar iets over deugende mensen moeten schrijven, vrees ik, en al is dat uiteraard kletskoek, het verkoopt wel veel beter!)
By the way, die rode peper en de peperbolletjes op de cover vormen samen met de genaaide/gestikte lijntjes waar ze voor staan de ‘bassleutel’ – een muziek referentie… hm… u weet, die Hans-figuur maakt vaak muziek metaforen en vergelijkingen enzo… Kasia vat dat en is niet a-muzikaal dus…

Iemand mailde me:

“Goeie dag Hans. Vanmorgen had ik geen energie en geen zin om ook maar iets nuttigs te doen. Ik ben in de tuin gaan zitten met een kop koffie, een grote koek en jouw nieuwe boek. Heerlijk die valse noten! Precies wat ik nodig had. Stevige confrontatie met een flinke dosis onderliggende humor en relativering. Niet teveel tegelijk, effe bijkomen en dan toch gauw weer even pakken om te lezen en tot me te laten indringen. Bedankt bedankt !!!!!!!!!!!!!! Love you, G.”

Twee korte voorbeeldjes uit Boek 2:

1131. Gelovigen? Ach, dat zijn van die lui die geloven dat ze echt geloven wat ze zeggen te geloven… 

1250. Verspil uw tranen niet. U zult ze nog nodig hebben.

(Een paar valse noten staan trouwens reeds op de website, zie de ‘artikelen/columns’ sectie.)


Lees a.j.b. ook dit berichtje even over boeken bestellen (en maken) en de vrij schamele marges e.d. tenzij je ze via mijn BNB pagina bestelt of ze aanschaft tijdens satsang of sessies…


In de InZicht van februari ’23 komt de volgende recensie van Frans Hasselaar te staan:

“Dit laatste boek van Hans Laurentius (inmiddels één van ’s lands meest productieve auteurs) is moeilijk in één recensie te vatten. Het bestaat uit 696 uiteenlopende noten die commentaar leveren op de mens in het algemeen, en op de mens als weldoener, spiritueel zoeker, wereldverbeteraar, wokeïst, trendsetter, navolger, politicus, Christen enz. in het bijzonder. Sommige noten bestaan uit slechts één zin, anderen beslaan meerdere pagina’s, maar alle hebben zoals de titel al aangeeft, een ‘valse’ ondertoon. Ondanks een hoofdschuddend mededogen heeft Laurentius weinig geduld met de talloze overtuigingen waarachter wij personen ons verschuilen, en met een vilein genoegen trekt hij het vlechtwerk waaruit deze bestaan, draad voor draad uiteen.
Zo noemt hij inschikkelijke individuen ‘weekdieren’, legt hij uit dat religie slechts bij gratie van de door haar verketterde tegenstanders kan bestaan, en dingt hij af op het gelukgevoel dat 85% van de Nederlanders volgens onderzoek zeggen te ervaren.

Een paar noten om u een idee te geven:

“Steeds maar zeuren over je verleden is zoiets als je oude vuilniszakken telkens weer leeghalen, jezelf ermee bevuilen en anderen met die waardeloze, smerige rommel lastigvallen. En dan ook nog eens rekenen op een knuffel of applaus? Niet in mijn buurt!”

Of deze: “Wie niets op te houden heeft, wordt nooit moe of oneigenlijk.”

En: “Verlossing? Niet van onze ‘zonden’, onze schuld en angst en wroeging, nee! Verlossing is altijd verlossing van jezelf… Zelfbewustzijn is de vloek. Bevrijding is negatie. De destructie van het valse, verkrampte zelf.”

Voor sommige standpunten roept Laurentius de hulp in van filosofen als Friedrich Nietzsche, Peter Sloterdijk en Rüdiger Safranski, maar in de meeste noten kan hij het prima alleen af. Het boek sluit met een pleidooi voor het lezen van boeken, in het bijzonder de minder toegankelijke exemplaren die het raam openzetten naar visies die verrijken, en die aanzetten tot het herijken van vertrouwde denkbeelden.
Laurentius noemt hierbij zijn eigen boek niet, maar wat mij betreft hoort dit zeker op een dergelijke shortlist thuis. Deel 2 volgt!”Nice review, zou ik menen. Enne, nadat boek twee ook klaar is, kan ik heerlijk aan de slag met een geheel nieuw project gebaseerd op vele honderden pagina’s uitgewerkte satsang opnamen door een groepje geweldige toegewijde satsanggangers, onder leiding van Jan Hermans en Niek Dekker… Hoe mooi is dat allemaal? Een hoop ‘werk’ zult u wellicht denken, en dat klopt ook, maar vooral een hoop lol en een veelheid aan interessant materiaal, én dus tevens een enorme kans om de paar dingen die hier zijn ingezien, verstaan en opgevallen met je te delen, op weer een net andere wijze dan bijvoorbeeld met m’n Valse noten – die waarschijnlijk in me zullen blijven opwellen. Dus!

Trouwens (13 september 2022): in de eerste batch van 100 gedrukte exemplaren zaten er nog wat schoonheidsfouten, ondanks al onze 3 voudige correctie rondes – vergeef ons a.j.b. – nu is het boek echter technisch-syntactisch-én qua spelling ‘perfect’… Hug.


Het boekentraject voor de komende jaren (als de De Grote Groene Woensel mij de tijd ervoor toestaat en ik voldoende herstel) bestaat uit:

Valse noten – boek 1 – Paperback augustus 2022 (e-book december ’22)

Valse noten – boek 2 – 2023 (zomer/najaar)

Satsangboek – 2025 ? (Op basis van uitgewerkte opnamen – dank alvast aan alle scribenten, maar gezien mijn fysieke toestand gaat het ongetwijfeld langer duren voor ik aan het bewerken toe zal kunnen komen.)

Nog een respons op m’n boek:

“He Hans, wat een uitdagend boek weer! Iedereen die de ‘moeite’ nam om Leiband en Tao te lezen zal het gevoel hebben dat je hier de spijkers nog eens wat dieper op de kop slaat. Mijn kop deed er soms zeer van, in de goede zin van het woord, en dus: wat een upgrade! Mensen zijn lui, schreef je eerder, nou ik niet. Heb hem nu twee keer gelezen, en vat nog niet de helft, denk ik 🙂 dus… ik ga door. Maar ben nu eerst Leiband en Olie op ‘t vuur opnieuw aan het lezen, en ze zijn nog rijker dan ik al meende. Wie jou niet leest verarmt zichzelf, dat is mijn stelregel vanaf nu. Ach, ik kan zo wel uren doorgaan… Je hebt geen idee natuurlijk, maar je hebt m’n leven diepgaand veranderd met al je werk (inclusief je video’s trouwens, maar vooral de boeken en de satsangs, plus niet te vergeten de drie sessies die we deden. Dank, dank, dank. Ik kom snel weer, en maak nu vast een donatie over, zeker nu je niet kunt werken vanwege je rug.) Wanneer komt deel 2????? kan niet wachten. Superboek dus, wou dat er tienduizenden van verkocht werden en dat op de school waar ik werk (Havo niveau) dit als verplichte kost zou worden ingevoerd! Valse noten? Nee: Goeie noten! Veel dank nogmaals, veel beterschap ook en groetjes, K.’

Ja, ik doe mee!