Zoek
Sluit dit zoekvak.

Bijeenkomsten

Hans geeft al sinds 1998 satsang* en leidde inmiddels honderden van dergelijke bijeenkomsten en meerdaagse events, naast ontelbare individuele sessies. Satsang middag bijeenkomsten vinden regelmatig plaats op in Arnhem en Utrecht. Een keer of acht per jaar zijn er ook meerdaagse bijeenkomsten, waarvan drie all-in events zijn.

Nieuwkomer? Lees dit bericht even aandachtig

Iedereen mag tijdens deze bijeenkomsten inbrengen wat hij/zij wil en elke vraag mag gesteld worden. We zullen dan samen kijken wat er nodig is om de vraag te doen oplossen en/of tot inzicht te komen, dan wel de ervaring te krijgen die nodig is om het onderwerp tot bevrijding te laten komen.

Satsang is dus niet alleen zitten en luisteren of ‘stil zijn’: actieve deelname brengt immers de ervaring die nodig is.

Bewuste ervaring telt, enkel intellectueel begrip is zinloos, en zelfs een hindernis. In contact, in satsang, is de intensiteit uiteraard hoger dan tijdens het lezen van een artikel of boek, of wanneer een YouTube-satsangopname wordt bekeken of beluisterd. Bijeenkomsten brengen het heel dichtbij, maken het heel concreet.

Thema’s als Menselijke Volwassenheid en Spirituele Verlichting of Bevrijding zullen zeker ter sprake komen.

Inschrijving

De bijeenkomsten worden druk bezocht. Het is daarom noodzakelijk om je in te schrijven voor een satsangmiddag of een meerdaagse bijeenkomst. In de Agenda vind je alle informatie per bijeenkomst.

Bezoekers vertellen

wees gewaarschuwd… 🙂

Niet schrikken als het er soms ‘hard’ of stevig aan toe gaat. Wakkerheid en zelfonderzoek zijn niet voor watjes, en de afgescheidenheidsovertuigingen zitten vaak dieper dan je denkt en moeten grondig en veelvuldig geconfronteerd worden, willen ze loslaten. Zoals al eens geschreven: werkelijke spiritualiteit is verontrustend en gaat om het slopen van illusies.

Voorts is het goed te beseffen dat wat er gebeurt in satsang van alle aanwezigen is. De ‘leraar’ is eigenlijk slechts een focuspunt (of postbode). Hij kan niets claimen als iets wordt verhelderd of wakker wordt geschud. De gezamenlijke setting en atmosfeer zorgen voor wat er gebeurt. Pas dus op met het toeschrijven van teveel credit aan de leraar, hij is slechts een onderdeel. De inzet en openheid van de groep – en het individu – zijn van veel groter belang. Pas dus ook op met leraren of guru’s die om adoratie vragen, suggereren perfect te zijn, of de enige weg tot bevrijding te zijn, of je leven willen sturen en beheersen, en zich sektarisch opstellen, de vorderingen in hun bezoekers of leerlingen claimen en niet open zijn voor kritische vragen maar wel bakken met geld vragen of ‘speciale diensten’. Het is de leerling die leert, de eventuele credit is van/voor het geheel en meer specifiek voor de leerling. De leraar is van minder belang dan menig leraar meent 🙂

lectuur vooraf

Het kan handig zijn om op z’n minst De vreugde van verlichting en EHBO te lezen, dat scheelt veel aan ‘basiskennis’. Natuurlijk kan het ook veel duidelijkheid verschaffen over van alles en nog wat als je Rozengeur & Prikkeldraad, Olie op het vuur en Een handvol scherven bestudeert. Wie ze echt meermaals bestudeert leert veel en hoeft een hoop dingen ook niet meer te vragen.

Wat is (een) satsang?

Satsang is een interactieve samenkomst over Bewustzijn, non-dualiteit, spirituele volwassenheid, advaita zelfonderzoek en verlichting. Vraag en antwoord en zijn in stilte vormen het kader waarbinnen elke vraag of inzicht naar voren gebracht kan worden. Bekend zal zijn, neem ik aan, dat het onder meer ‘ontmoeting met waarheid’ betekent, en een Indiase (Sanskriet) term is.

> 130 GRATIS video's op youtube-kanaal

Vind je het echt helemaal tof dat dit materiaal zomaar gratis en reclamevrij beschikbaar is? Doneren mag!​

Verkrijgbare boeken

Ja, ik doe mee!