Search
Close this search box.

Recensie Valse Noten uit InZicht

(Review verzoek enzo: Indien je het boek via Bol gekocht heb, doe me een lol en schrijf zelf een reviewtje, met liefst zoveel mogelijk sterren, wellicht verleidt het een ander het boek ook te lezen. Thanx a lot! Je kunt tegenwoordig enkel nog een review plaatsen op bol, als je hem daar gekocht hebt, of het ook kan als je hem via BNB hebt gekocht weet ik niet. – Enne zet, als je wil, af en toe eens een boekcover (video of web-artikel) van me op je socials – eventueel met een commentaartje van je. Je weet maar nooit wie zo’n boek nodig heeft… en jullie samen hebben meer pr bereik dan ik…)


De recensie:

‘Dit laatste boek van Hans Laurentius (inmiddels één van ’s lands meest productieve auteurs) is moeilijk in één recensie te vatten. Het bestaat uit 696 uiteenlopende noten die commentaar leveren op de mens in het algemeen, en op de mens als weldoener, spiritueel zoeker, wereldverbeteraar, wokeïst, trendsetter, navolger, politicus, Christen enz. in het bijzonder. Sommige noten bestaan uit slechts één zin, anderen beslaan meerdere pagina’s, maar alle hebben zoals de titel al aangeeft, een ‘valse’ ondertoon. Ondanks een hoofdschuddend mededogen heeft Laurentius weinig geduld met de talloze overtuigingen waarachter wij personen ons verschuilen, en met een vilein genoegen trekt hij het vlechtwerk waaruit deze bestaan, draad voor draad uiteen.

Zo noemt hij inschikkelijke individuen ‘weekdieren’, legt hij uit dat religie slechts bij gratie van de door haar verketterde tegenstanders kan bestaan, en dingt hij af op het gelukgevoel dat 85% van de Nederlanders volgens onderzoek zeggen te ervaren.

Een paar noten om u een idee te geven:

“Steeds maar zeuren over je verleden is zoiets als je oude vuilniszakken telkens weer leeghalen, jezelf ermee bevuilen en anderen met die waardeloze, smerige rommel lastigvallen. En dan ook nog eens rekenen op een knuffel of applaus? Niet in mijn buurt!”

Of deze: “Wie niets op te houden heeft, wordt nooit moe of oneigenlijk.”

En: “Verlossing? Niet van onze ‘zonden’, onze schuld en angst en wroeging, nee! Verlossing is altijd verlossing van jezelf… Zelfbewustzijn is de vloek. Bevrijding is negatie. De destructie van het valse, verkrampte zelf.”

Voor sommige standpunten roept Laurentius de hulp in van filosofen als Friedrich Nietzsche, Peter Sloterdijk en Rüdiger Safranski [of b.v. Susan Neiman en Patricia de Martelaere], maar in de meeste noten kan hij het prima alleen af.

Het boek sluit met een pleidooi voor het lezen van boeken, in het bijzonder de minder toegankelijke exemplaren die het raam openzetten naar visies die verrijken, en die aanzetten tot het herijken van vertrouwde denkbeelden.

Laurentius noemt hierbij zijn eigen boek niet, maar wat mij betreft hoort dit zeker op een dergelijke shortlist thuis. Deel 2 volgt!’ *

Frans Hasselaar


Review verzoek: Indien je het boek via Bol gekocht heb, doe me een lol en schrijf zelf een reviewtje, met liefst zoveel mogelijk sterren, wellicht verleidt het een ander het boek ook te lezen. Thanx a lot! Het zou ook tof zijn als je af en toe eens een boekcover (of video) van me op je socials zou willen posten, met of zonder commentaartje… wie weet heeft iemand er iets aan.

  • Valse Noten – Boek 2 verschijnt eind 2023 of begin 2024! Met nog zeker 700 notities, one-liners, opmerkingen, aforismen en essays!

Meer weten of bestellen? Klik hier!

Verkrijgbare boeken van Hans

Meer weten over de inhoud en bestellen? Klik op de foto in het overzicht om naar de desbetreffende boekpagina te gaan.

>130 GRATIS video's op youtube-kanaal

Vind je het echt helemaal tof dat dit materiaal zomaar gratis en zoveel mogelijk reclamevrij beschikbaar is? Doneren mag!

Ja, ik doe mee!