Search
Close this search box.

Advaita – een paar feiten op ‘n rij

1. Gewaarzijn is zelfbewust (zich van zichzelf bewust, dat is zijn aard), en Dat ben jij. Puur BEWUST ZIJN. (Daarom zeurde ik zo over ‘wees bewust van Bewustzijn’, dat is namelijk wat je BENT. Gewaar-zijn is je ware aard, niet iets wat je doet – merk het simpelweg op, nu.)

2. Gewaarzijn voelt-ziet-ervaart alles. Dus wat ‘je’ ook maar meemaakt (of ‘je’ druk over maakt) is louter waarneming. Niet wezenlijk dus. Niet wat je bent.

3. Niets (van wat ook maar waargenomen wordt) heeft ook maar enige invloed op Gewaarzijn. Gewaarzijn, JIJ dus, is volledig vrij. JIJ gaat aan alles vooraf. Geen enkele waarneming heeft macht over JOU.

4. Er is geen enkele objectieve kwalificatie te geven aan Bewustzijn of Gewaarzijn. Het heeft geen smaak, omvang, locatie…etc. Check this.

5. Wat jij BENT is dus niet afhankelijk van wat dan ook. Van wat dan ook. Je bent geen lichaam, niet het denken, niet het voelen. HERKEN DIT NU. Je KENT lichaam-denken-voelen, je BENT het niet! JE gaat er onveranderlijk aan vooraf.

6. Het zeuren over omstandigheden, gezondheid, relaties, maatschappelijke of sociale bewegingen slaat dus enkel op waarnemingen en niet op wat jij BENT.

7. Wat jij BENT is on-afhankelijk van omstandigheden. Omstandigheden zijn immers verschijnselen, Gewaarzijn, JIJ dus, is geen verschijnsel, Jij (Gewaarzijn dus) gaat eraan vooraf! HERKEN DIT NU.

8. Wat Gewaarzijn KENT is niet wat GEWAARZIJN (JIJ dus) IS.

9. Je KENT verschijnselen. Je BENT ze Niet.

10. Je KENT emotionele, mentale en fysieke sensaties. Je BENT ze niet. Gewaarzijn, Jij dus, wordt nooit beïnvloed door een tijdelijk verschijnsel, van welke aard dan ook. NOOIT. JE bent onaanraakbaar. Onvernietigbaar.

11. Je KENT de geest (mind) maar BENT hem niet. Je ziet een ego beweging, maar bent hem niet, Je ziet een vogel in beweging, maar bent hem niet.

12. Je KENT lichamelijke en emotionele sensaties, maar BENT ze niet. Zie dat, nu!

13. Vergeet wat je BENT (GEWAARZIJN) en er is lijden. Vergeet het niet, en er is JIJ, plus verschijnselen of de afwezigheid van verschijnselen. De aan- of afwezigheid van verschijnselen hebben geen enkele impact op wat jij BENT.

14. Alle lijden is vanwege het idee, de overtuiging (enkel een waarneming dus) dat jij ‘iemand’ zou zijn. WOW

15. Een ‘iemand’of ‘persoon’ is enkel een samenstelsel van fysieke, emotionele en mentale waarnemingen. Verschijnselen dus.  Geen wezenlijke op zichzelf bestaande entiteit. Jij KENT verschijnselen, maar BENT ze niet. (Check this – again and again and again and again…).

16. Wat JIJ BENT kent zichzelf dus zonder middelen. Direct. Je weet DAT JE BENT, en KENT JEZELF ALS (ER) ZIJN. WE NOEMEN DAT ‘IK’ – ZIJN – GEWAARZIJN. Het is het meest intieme, meer nabij kan niet.

17. Zonder Gewaarzijn is er niks. Gewaarzijn is dus primair. Al het ‘andere’ is dus secundair. Je bezighouden met secundaire zaken om gelukkig te worden is waanzin. Je BENT Geluk-Vrijheid-Liefde-Waarheid, en dat alles is niet te vinden in het vanuit een afgescheiden perspectief manipuleren van verschijnselen. Niet. Nooit. Never!

18. Eerst ZIJN, dan denken, voelen, fysieke sensaties, omstandigheden. Zijn is wat ‘je’ zoekt. Zijn Zelf is Bevrijd. Geluk. Compleetheid. Vrijheid, Geluk, Compleetheid zijn niet te bereiken door een idee-fixe. En de persoon is niks dan dat: een idee-fixe. Een samenraapsel van verschijnselen. Zie Dit, NU.

19. NIETS zit Gewaarzijn (JOU dus) in de weg. ‘Alles’ wordt enkel waargenomen (gekend). Het heeft geen impact op gewaarzijn.

20. Dit werkelijk, feitelijk weten, ervaren, leven heet ontwaakt zijn. Dit vergeten heet slapen, of slaapwandelen, of onwetendheid.

21. Al het zogenaamde lijden in de zogenaamde wereld (louter emotioneel-fysieke-mentale waarnemingen dus) komen voort uit de basismisvatting: ‘ik ben iemand’ of ‘ik ben iets in een body-mind’, kortom: ‘ik ben een afgescheiden entiteit’.

22. Dit waanidee gaat voorbij aan het eenvoudige feit dat iedereen kan ontdekken dat er niets is wat essentieel is voor zijn/haar ZIJN op het niveau van waarnemingen.

23. Geen enkele gedachte, fysieke sensatie, emotionele bui of sociale omstandigheid heeft immers ook maar enige invloed op Gewaarzijn.

24 Check this again and again. Wordt gewaarzijn anders van een woede aanval, een lege koelkast, een aanrijding, een knuffel, een overleden familielid, een nieuwe baan, een reep chocolade, een linkerhoek op je kaak? NEE. Niets heeft invloed op wat jij bent.

25. Bovendien: wat je ook maar te zeggen mag hebben gaat over wat je kent, niet (nooit) over wat je BENT.

26. DAT ben JIJ. Jij bent vrij, compleet, helder, open, oorzaakloos, tijdloos, oordeelloos, perfect-NU-dit-hier! ZIE. Keer terug tot de feiten. Dat is waar Advaita om gaat: feiten. NU.

GOT IT? Hope U do 🙂

Ja, ik doe mee!