Zoek
Sluit dit zoekvak.

Niemand gelooft, men hoopt en vreest!

Dit is een hoofdstukje uit Aan de leiband, of je eigen pad… Fijne heidense feestdagen gewenst…

V: Hans, geloof jij in het bestaan van God? 

HL: Ik geloof noch in het bestaan van god noch in het niet bestaan ervan. God is voor de wakkere geen issue. Het is een overbodig concept. Daarnaast is het zo dat mensen naar mijn smaak helemaal niet ‘geloven’, ze hopen en vrezen, that’s all. En wie niet bang is, vreest niet en hoopt niet. Mensen vrezen God en proberen zich dan, weinig succesvol over het algemeen trouwens, aan een of ander idee te conformeren omtrent hoe je als ‘gelovige’ zou moeten zijn. Ze vervormen wat ze in werkelijkheid zijn naar een of ander tamelijk wisselvallig moreel setje ideeën. Het specifieke setje hangt af van allerlei factoren als locatie, cultuur, streek, de ouders, priesters, leerkrachten, etcetera. ‘Gelovers’ proberen ‘volgers’ te zijn, in essentie wantrouwen of vrezen ze hun eigen vermogens, zichzelf dus. Ze denken niet na maar proberen, nogmaals niet zo succesvol, een externe code te volgen [1], te voldoen aan een set voorwaarden, regels. 

Een echt mens, en zeker een ‘verlichte’, volgt geen codes of regels, hij/zij is immers Volwassen, Vrij oftewel Zelfstandig – kan zelf staan. [be-staan!]

Dus uit vrees voor straf en uit begeerte naar beloning geloven mensen dat ze geloven, maar in feite vrezen ze dus door de groep te worden veroordeeld en door god de hel in gestuurd of hier ‘op aarde’ te worden gestraft voor hun ‘zonden’. En/of ze proberen zich zus of zo te gedragen, niet omdat ze zo zijn maar omdat ze een beloning willen, namelijk naar de hemel of het paradijs of zoiets, of ze hopen dat hun kind niet ziek wordt, hun onderneming slaagt of dat ze geen likdoorn krijgen. 

Magisch denken dus en een hoop gebedel – alsof die almachtige, alwetende god hun raad nodig heeft en bijgestuurd moet of kan worden via gebed of omkoperij. Dat is geen blijk van ‘faith’ maar een blijk van ‘wantrouwen’, kortom van on-geloof dus! 

(Vreemd dat we wel voorbijgroeien aan het geloof in kabouters, [Sinterklaas] heksen, feeën, monsters, trollen en elfjes. Sprookjesboeken laat je toch achter je na het tiende of twaalfde levensjaar, right? Raar fenomeen.) 

Daarbij komt nog, dat wanneer die god echt zo cool was, dan zou je toch zo snel mogelijk aan zijn rechterhand in het paradijs willen zitten, right? En als je kind dan dood neervalt, waarom dan janken? He’s in a better place now, right? Het was ‘Zijn’ plan, dus zeur niet, all is well. Hij is nu bij die god van je en dat is het tofste wat er is, beweer je zelf te geloven, dus wees blij en niet zo egocentrisch. Hier op aarde is het toch maar niks, het gaat om de hemel, niet om het leven op aarde, toch? Kortom, er klopt helemaal niks van en het slaat helemaal nergens op, al het ‘ge-geloof in geloof’. 

Het is vanuit verlicht perspectief (in alle betekenissen) – of als je even nadenkt – te kinderachtig voor woorden allemaal, maar onnadenkende kind-mensen hebben een religie of verhaal nodig om in te geloven. By the way: geloven in de ‘vrije markt’ [2], in Lenin, Hitler, Mao, in het ‘humanisme’, socialisme, nationalisme, de ‘sterke leider’, in Obama of Trump of whatever is hetzelfde gebeuren in een ander jasje, hopelijk heb ik dat zo langzamerhand in dit ‘rare’ boek wel duidelijk gemaakt. 

Vrijwel iedereen gelooft, al menen velen van niet omdat ze kijken noch denken noch echte vragen stellen – en omdat de meesten van ons er een niet erg accuraat beeld van zichzelf op na houden. De psychologen zeggen me na duchtig onderzoek dat zelfkennis een uiterst zeldzaam fenomeen is. 

Noten:
[1] Niet ‘Jezus’, die is te radicaal, vreemd, zichzelf, afwijkend – zoals Nietzsche al zei: ‘De enige christen stierf aan het kruis’. De min of meer gevolgde code is een kerkelijke code, van een (politiek) machtsinstituut dus en niet het zelfstandig tot verdieping komen met hulp van een wijze inspirator. 

[2] Lees Timothy Snyder ‘s boek The road to Unfreedom maar eens, en Hans Achterhuis boek De utopie van de ‘vrije’ markt. Zie literatuurlijst. 


Slotnoten voor dit webbericht:

Het zogenaamd bidden, goede daden verrichten, houden aan de wetten van Jahweh, God, Allah, Thor, Odin, Huitzilopochtli, Apollo, Manitoe, Krishna, Zeus, en de Grote Groene Woenzel is totaal zelfzuchtig, hoe de sales pitch ook mag klinken: namelijk om zelf in de hemel te komen, of de hel te vermijden. Zit niks bij van ‘hogere moraal’ dus. Allemaal zelfzucht! Trap er niet in als je die zelfgenoegzame snoetjes ziet met hun heilige boeken praat! Lees en wordt wijzer. Religie = infectie: ik tweette laatst nog n.a.v. wat NOS berichtjes: ‘Gelovigen’ bidden om genezing van hun homoseksuele kind, of wijzen ze de deur. Kerken die proberen niet- hetero’s te infecteren, of ze juist uitsluiten. En dat zijn nog kleinigheidjes. Religie = infectie. Schept meer ellende dan ‘goed’. Weg met bijgelovige Waanideeën! LEES&DENK!

Meer over de ellende van religies: zie Nietzsche; en van de huidige lieden: Michel Onfray: Atheologie – De hoofdzonden van Christendom, Jodendom en Islam; Maarten Boudry: Waarom waarheid altijd beter is – Illusies voor gevorderden , of Sam Harris enzovoorts… En uiteraard : Aan de leiband, of je eigen pad? Waar o.a. de nodige, nee, nog steeds (!) hoognodige religie kritiek in staat. By the way, ik behoor tot een minderheid: beetje ouwe, iets te dikke witte man, die het goed gaat. Er zijner Chinezen, Indiërs en Afrikanen enzovoorts… Op wereldschaal, zijn er weinig van (die dikke ouwe witte kerels, vooral van de soort die zich Compleet voelen en het op alle vlakken goed gaat, ha! … voel me meteen… eh… moet ik me nu slechter of beter voelen???
Zag pas een Docu over Russische nationalisten die buitenlanders haten (voormalig Sovjet Unie, waar ze naar terug willen). Want die lui pikken onze banen in. Ja, oke. Maar van wie krijgen ze die banen? Van Russen! De Russische bouwers gebruiken graag buitenlanders, want die betalen ze maar de helft. Simpel. Dus waarom sla je buitenlanders in elkaar (en homo’s), en niet die Olichargen…

Anyway. Er is veel kritiek mogelijk op ‘ons’, maar fouten met fouten repareren is een slecht plan. Ik bedoel: Europa heeft bloed aan de handen, en hebben anderen uitgebuit – dat is zo! – maar daarom – uit schaamte??? – ongefilterd iedereen maar welkom heten, of ie nou pro- of anti-democratisch is, of ie nou pro- of anti-islamist (politieke antiwesterse vorm van islam) is… Dat is fouten met fouten repareren, lijkt me… Goed idee? Compassie boven alles? Integratie werkt zo goed??? Zijn de problemen minder geworden? Is de werkelijkheid zo simpel dat het enkel gaat om het schema onderdrukkers-onderdrukten? Zouden we religieuze invloeden niet juist overal verder moeten inperken, kritiseren, uit de geesten verdrijven zodat we (eindelijk wat) rationeler worden; een nieuwe verlichting stimuleren en de menselijke kindertijd verder ontgroeien zoals Christopher Hitchens propageerde, en elk op hun eigen wijze, denkers als Steven Pinker, Alain Finkielkraut, Richard Dawkins en Roger Scruton naar verwijzen?

Dus nogmaals: lees en denk, en lees ook eens dingen die afwijken van je voorkeuren, en wat je wordt voorgekauwd door de mainstream media, anders kun je niet leren denken, ben je veel te eigentijds. Lees mijn laatste boek, en zie de literatuur suggesties…. ik ben sinds publicaties van m’n laatste boek inmiddels al weer 40 titels verder, dan wat daar aan lijst in staat… Jij?

Ja, ik doe mee!