Search
Close this search box.

Just be (Ramana Maharshi)

Verschenen in InZicht nr. 58, september 2013.

cover 58

“Your job is to be, not to be this or that”. Een van de vele uitingen van Ramana die is blijven hangen. Een perfecte samenvatting van peilloze diepte zou ik zo denken. Toch wordt er van verlichting van alles gemaakt wat het niet is.

Voor je iets wil, denkt, doet, nastreeft, oefent, ontwikkelt, vermijdt, bestrijdt, evolueert, probeert, weigert of voelt BEN je al. Is er al ZIJN.De diepgaande onomkeerbare herkenning dat ‘jij’ ZIJN bent is verlichting. Niets anders. Niets meer. Niets minder. Het heeft dus geen snars te maken met zelfontplooiing, spirituele vermogens, mindfulness, in kracht van het nu zijn (en er weer uitgaan), uren kunnen mediteren, alle shiatsu punten uit je hoofd kennen, een eenheidservaring hebben gehad, weten welke chakra’s wat horen te doen, of er al dan niet aliens bestaan, geloven in reïncarnatie (of niet), een muurtje kunnen metselen of al dan niet kunnen darten.

Niet dat er iets tegen al die opgesomde dingen is als tijdverdrijf of vaardigheid. Ik wil alleen maar even helderheid scheppen in de, zo lijkt het soms, enkel toenemende verwarring over wat wat is.

Een tafel is geen aquarium, hoeveel wijn we ook bij het water doen, of hoe we ook intellectueel willen jongleren. Trouwens: jong geleerd is lang gedaan, en wie het laatst lacht lacht alleen, maar dat terzijde.

Om nog duidelijker te zijn: alle spiritueel-psychologische beoefening en ontwikkeling is voor het ego en wordt gedaan door het ego. Punt.

Ook daar is niks tegen of mis mee, maar het is maar dat je het weet. Kun je niet verbaasd zijn na 30 jaar bezig zijn, dat je ontdekt dat je enkel 30 jaar al dan niet lekker bezig was. Your job is to be, not to be this or that. Dus een goede medi-tante (of oom) zijn is mooi, maar brengt HERKENNING niet perse dichterbij. Is vaker een obstakel dan hulp.

Overigens, echte meditatie is ZIJN, niet DOEN. Iets proberen is anti-meditatie. Ook als het erop gericht is inzicht te verwerven, stil te worden, gedachten te doen verdwijnen of het energiesysteem op te schonen of stress te releasen. Dat is allemaal gezond en wel, maar leidt niet tot verlichting. Punt.

Dus vragen ‘hoe’ of ‘wat moet ik doen’ is bewijzen dat je het niet begrepen hebt. Het gaat eerder om stoppen dan om doen. En proberen te stoppen = doorgaan. Het stoppen kan gebeuren, het is niet te doen.

Soms komt er in mij op dat de hele planeet in een wolk onwetendheid hangt en dat het een anomalie is als er ‘iemand’ echt ontwaakt, een afwijking, een aberratie (mooi woord). Vandaar dat het inderdaad beter is te streven naar volwassenheid dan naar verlichting, of het hele gebeuren te laten vallen en eens gewoon gaan doen wat je echte ingevingen je voorschrijven zonder je steeds te laten regeren door anderen en hun macht over je en hun opvattingen. Gewoon je ketenen eens onderzoeken, die je weghouden bij wat er aan echtheid in je rest. Oe, dat klinkt weer onvriendelijk. Nou ja, zal aan het lekkere weer liggen.

Trouwens, behalve de courgettes doet alles het bijzonder goed, zowel in de kas als in de bedjes in de tuin. We komen om in de radijs, raapstelen, paksoi, drie soorten sla en al het andere spul groeit als kool, al is het dat niet. En zelf groenten kweken enzo, heeft ook geen bal met verlichting te maken.

O ja, leuk is om eens een maandje te onderzoeken waarom je eigenlijk denkt dat je verlicht zou moeten zijn. Wat is het motief? Wat wil je ermee? Waar zou het goed voor zijn? Waar wil je eigenlijk vanaf. En mocht je daar niet uitkomen wil ik je best helpen dat helder te krijgen. Is niet heel moeilijk dus daar hoef je niet zes sessies voor te komen doen.

Ramana zei ook eens dat wanneer er twintig mensen komen, echte zoekers, en je zegt ze dat ze zus of zo moeten mediteren, ze dan allemaal tevreden naar huis gaan. Soms, zo vertelde Bhagavan, keert er eentje om, komt naar me toe en zegt: dat is allemaal mooi en wel, maar vertel me nu maar eens waar het echt om gaat. Zo een maakt kans.

Tegenwoordig valt zo’n beetje alles onder de noemer non-dualiteit. Typisch, verbreding en verwatering. Gebeurt in de muziek ook altijd als iets origineels na een hele tijd mainstream wordt. Het klinkt bijna als het origineel, maar is zelden uniek, echt, puur. Gelukkig kent de massa het verschil niet en deint vrolijk mee op de nieuwe lichting slaapliedjes. Geeft niet, zo werkt de matrix nu eenmaal. Is dus geen verwijt, enkel observatie. Zien. Zijn. Just be.

Hug u very much, h

Ja, ik doe mee!