Zoek
Sluit dit zoekvak.

Over aandacht en Bewustzijn

IMG_0607Gepubliceerd in InZicht nr. 69 – mei 2016 (Dit is een hoofdstuk uit m’n nieuwe boek ‘Olie op het vuur‘)

Als het mag, zou ik graag iets opmerken. O ja, stom van me, het mag. Mijn moeder kreeg een herseninfarct en ik een nieuwere auto. Vroeger praatte ze veel over het verleden en naarmate de ouderdomsvergeetachtigheid toenam, werden de verhalen steeds psychedelischer. Nu zijn ze echt onnavolgbaar. Ze wordt steeds meer als god: haar wegen zijn ondoorgrondelijk.

Ze kan haar aandacht er maar moeilijk bij houden. Bij wat er recht voor haar neus gebeurt gaat ‘t nog net, maar als de mind vrij spel heeft is het net een lsd-gebruiker: voor haar is het helemaal logisch maar voor ons is een kalender echt geen tuin, zal ik maar zeggen, en dat de doden net zo echt lijken als de rest is ook apart. Ook al vroeg ze me of ik vanavond weer eens naar de hoeren zou gaan en denkt ze dat ik haar al lang overleden broer ben, ben ik er vrij zeker van dat ik nog nooit naar de hoeren ben geweest en voor zover ik weet mijn dooie oom ook niet – maar dat zou natuurlijk kunnen; zo close waren hij en ik, ondanks dezelfde naam, nu ook weer niet.

Maar goed, genoeg hierover Laurentius, kom eens to the point!

Wat ik wil zeggen is dat er nogal wat verwarring lijkt te zijn omtrent aandacht en Bewustzijn. Mensen gooien het op een hoop. En dat is wonderlijk. Ze zeggen: ik was me er niet bewust van, maar bedoe- len dat iets aan de aandacht is ontsnapt. Anderen zitten mindful te wezen of in het moment, en denken dat dit met Bewustzijn van doen heeft. It Doesn’t!!! Bewustzijn is zich bewust van wat de aan- dacht doet. Bewustzijn merkt op dat de geest aandachtig is of suf. Het heeft niks te maken met de state of mind, het gaat vooraf aan elke state of mind.

Aandachtige mensen zijn prettig in de omgang, makkelijker en zo, niet zo opgefokt ook, dus ik mag ze wel. Maar denken dat aandachti- ger zijn je helpt om wakker te worden of erger nog, dat hoe aandach- tiger ‘je’ bent hoe wakkerder, kan er niet verder naast zijn.

Zowel de aandachtige als de chaoot denken beiden iemand te zijn, geloven even hard in de illusie van afgescheidenheid. Ik raad ieder- een aan aandachtig te zijn, maar zeg erbij dat het geen ZAK te maken heeft met ontwaken en zeker niet met Realisatie. P f. Zo, dat is er uit. Lekker.

Dus: waar ‘je’ bewust van bent gaat over aandacht. Als een mens aan- dachtig leeft is hij vaak zorgzamer, minder snel verrast, ziet dingen aankomen, stoot minder vaak z’n ko e om enzovoorts. Prachtig. Het is een aspect van volwassenheid zou je kunnen stellen, en dus heel waardevol. In de droom althans.

Ontwaken gaat over uit de droom. Het is een ander paradigma. Een verschuiving, een radicale shift. Een revolutie. Revoluties zijn meest- al een beetje wild en ongebreideld, verrassend, ontnuchterend en ‘unsettling’.

Boeddhistische mindfullers doen er meestal alles aan juist niet ‘un- setteld’ te raken, daarom zijn er veel boedhhisten maar nauwelijks boeddhas. Al die aandachtige vriendelijkheid heeft namelijk ook een schaduwkant: het maakt je een beetje een slappe lul. Meditatief ve- getatief risicoloos macrobiotisch aroma-getherapeutiseerde su g- heid, als ik e e mag.

Nee, ik heb wat meer met de aandacht zoals in Fight Club bijvoor- beeld, vooral als het ‘loog’ wordt aangebracht, het leven overhoop geschopt om de aap uit de brave aangepast verantwoordelijke mouw te pesten.

Spiritual warrior. Dat werk.

Wie een beter leven wil: leef aandachtig, please! Alles wordt zachter, jner, veiliger. Wie wakkerheid wenst: de beuk erin. Laat je van een at duwen, doe je ogen dicht op de ets als je voor overgave denkt te zijn. Wrijf je ogen in met zout als je meent niet het lichaam te zijn. Sla je partner een blauw oog en kijk wat er gebeurt. Neem eens coke als je geheelonthouder bent of doe het een maand zonder als je verslaafd bent. Doe eens wat anders. Daag jezelf, al dan niet aan- dachtig, uit en merk dan op dat te midden van de chaos er IETS is wat alles moeiteloos gadeslaat, er niks van vindt, niet persoonlijk is, geen angst kent en altijd onaangeroerd blijft.

DAT is Bewustzijn, al het andere is de droom van geconditioneerde aandacht.

Ik groet het Bewustzijn in en om u, en ga lekker lopen in de regen om die rare smile van m’n kop te spoelen.

 

Ja, ik doe mee!